Опустошителните връзки, от които не бягаме, ни убиват

15 години тайна любов, съпроводена от психоатаки, караници, жестоки раздели, дори и физическо малтретиране. Силни успокоителни, разбита психика и същевременно огромна самота.
Връзка между самотна майка и женен мъж. Със сериозна разлика в годините в негова полза. Той уважаван професионалист в своята област. Въпреки дългогодишната си забежка, никога не е мислил или обещавал да зареже жена си и да остане с любовницата си. И тя твърди, че не иска това от него, често стигат до гонене, изхвърляне на негови дрехи и вещи, останали при нея. После той пак я търси. Звъни и тя го приема обратно. Объркана в своята самота, депресия и слабост.
Познавам я добре – прекрасна жена, интелигентна, сама възпита и отгледа детето си, което бележи вече своите завидни успехи с много труд и постоянство в професията, която избра.
То не знае нищо за майка си, за нейните драми, страхове, за тази пагубна връзка. Да, донякъде не е негова работа. То трябва да живее собствения си живот. Да изживява своите любови, разочарования и щастливи моменти.
Тя, оплетена в миналото, отказва да продължи напред. Отказва да се откаже от него, въпреки че ясно съзнава как това състояние и емоционална съсипия я изцежда още повече, изпива силите й, разбива и малкото й останали мечти. Тя отказва да вярва в каквото и да било бъдеще, отказва да се радва, отказва да продължи напред. Отказва да се бори за себе си. Отказва да приеме, че още е нужна на детето си.
Всъщност нещата са много, много по-прости, отколкото демоните в главите ни ги виждат хиперболизирани, страшни и неспасяеми.
1. Сами избираме връзките си и хората, с които да бъдем. Никаква външна сила, освен собственото ни подсъзнание, не избират партньорите ни. Такива хора ни се падат, за каквито възприемаме околния свят и себе си.
2. Единствено ние може да решим, кога да прекратим едни взаимоотношения, ако смятаме, че не ни правят щастливи. Трябва да можем да казваме „не“ и да имаме силата да продължим напред.
3. Щастието ни зависи единствено от нас самите и от нас зависи да го получим каквото го искаме – с пълна вяра в себе си, без компромиси към нещата, които ни правят неудовлетворени, нещастни и депресирани.
4. Всяка самота е хиляди пъти по-прекрасна от това да стоиш в някакви отношения, защото ако се махнеш, ще останеш сам. Абсолютно никакво значение няма какво мислят хората по въпроса. Да си гледат техния живот, със сигурност и те имат своите драми.
5. Депресия от оставането сам? Има толкова много неща, които може да правим, за да осмислим деня си и да живеем в мир и хармония със себе си – да научим нов език, да танцуваме, да се виждаме с приятели, да прочетем хубава книга, да посетим места, където никога не сме били.

Само трябва да се попитаме сами себе си кое е онова нещо, което наистина ни прави щастливи и доволни от живота си и да не забравяме никога, че сами го правим такъв, какъвто е.
Човек сам се ражда и сам умира и цял живот сам прави изборите, които осмислят житейския му път. Щастието е заключено в нас самите, от нас зависи да извадим дълбоко заровеното ключе за него в себе си и да го пуснем на свобода.
Ако сами не си вярваме, няма сила на света, която да промени неприятните и лоши ситуации, в които изпадаме.
Не спирайте да търсите Вашия човек, той съществува някъде там и също Ви търси. Не губете време в безсмислени връзки, не убивайте душата си за хора, които не са за Вас. Сърцето Ви го знае, послушайте го.