Пухкавите бебета са бъдещи дебели чичковци и лелки. Вижте защо.

Здравейте, приятели!
С този текст започвам рубриката си „Здрав(н)ата колонка на Женя“. В нея ще Ви разказвам за здравословното хранене – нашето и разбира се, на нашите деца, които всички ние искаме да растат здрави, усмихнати, щастливи и уверени със самочувствие, че са красиви и се чувстват отлично в телата си.
Ще Ви разкажа още и как да спортувате, за да поддържате тялото си красиво и силно, независимо на каква възраст сте.
Ще бъда много щастлива, ако това, което пиша Ви допадне и да получавам обратна връзка от Вас по тези теми.

Вкусно четене,

Женя:)

Пухкавите бебета са ужасно сладки, нали?
Колко мами обаче знаят каква вреда е това за най-обичаното и ценно за тях същество?!
Ако по време на бременността майката се храни със сладки и мазни храни, е напълно възможно да предаде на детето предразположеност да затлъстява. Ако искате да дадете по-добър здравен старт в живота на детето си, можете да го направите още докато сте бременна.
Стресът е заразен и често пъти нервната майка придава неволно това на своето бебе. То става плачливо, а това още повече изнервя както самата майка, така и цялата къща. Но може би малко от Вас знаят, че има връзка между храната, стресът и клетките. Всичко, с което се храним и даваме на децата си, влияе върху настроението, чувствата, кожата и поведението на детето Ви както в бебешка, ранна детска възраст. Продължава през най-трудния период на тийн детето, което директно се проектира върху целия му живот! Несъзнателно, ние родителите, нанасяме най-голямата психологическа травма, която остава за цял живот на детето ни, а „дебел” става етикет, който не може да бъде заличен!

Детето не е болно, не е и виновно. То е такова, защото средата, в която расте, му е предоставила тази възможност!

Натрупаните проблеми след години стават трудно поправими. Здравословното хранене се възпитава в дома, а не на детската площадка, където много майки предпочитат да нахранят уж злоядите си деца, улисани в игра. Статистиката показва, че 41% от децата в предучилищна възраст имат проблем с килограмите и като възрастни, а при учениците двойно повече остават с наднормено тегло и в бъдеще !
Изследванията показват, че възрастните хора с наднормено тегло и в детството си са били пълни. Количеството на мастните клетки се определя още в ранните ни години. Прогресивното нарастване на теглото у възрастния човек е в резултат на „разтегнатите” мастни клетки. Теорията за паметта на клетките е много стара. Отвъд странните идеи за запаметяване на преживяванията и внедряване на спомени в клетката, днес науката е изправена пред редица нови предизвикателства, като например вече добре известната „видова памет“, при която сравнително просто устроени организми си предават реакции в поколения напред. Това доведе до идеята, че клетките на живите същества могат да предават негенетична информация. Това означава, че я и съхраняват, откъдето следва, че имат и памет, но докъде се простира тази памет? Клетъчна памет? Можем ли да говорим за това? Това не е всичко. Мастните клетки имат собствен капацитет, до който се разрастват.
Първото, което трябва да знаем, е причината за струпването на мазнините. Мазнините в организма се съхраняват в мастните клетки, които съдържат голяма мастна вакуола, или отделни мастни капчици.
Затлъстяването все пак е перманентен проблем. Въпросът е на какво се дължи увеличаването на обема на телата ни. Отговорът е: на размера и броя на мастните клетки. Броят на мастните клетки в тялото обикновено е в доста голяма степен определен по време на юношеството. Налице са много изследвания, които доказват, че ако в детска възраст има допуснато затлъстяване, в зряла възраст детето ни има силно предразположени към затлъстяване. Ако продължаваме да ядем дори и след като мастните клетки са се увеличили до максималния си размер, тялото започва да произвежда нови мастни клетки за съхранение на всичко, което допълнително се внася като енергия. Тенденцията да произвежда повече мастни клетки зависи от индивида. Защото клетките могат да нараснат и да спаднат. Ако спаднат веднъж, дори и предразположени към растеж, все пак те са склонни да „привикнат“ и към по-малкия си размер, но броят им остава величина, която не намалява толкова бързо. Това означава, че ако организмът е доведен до състояние да има повече мастни клетки или пък по определение си има повече такива, той е в положение на „усилена памет“ – склонност към бързо затлъстяване. Няма брой, размер или граници директно закодирани в ДНК-то на мастните клетки. Категорично, клетките са „орган на изпълнение на командите“. Съществува обаче общо организмово предразположение, т.е. паметта е на ниво система.
Предразположението почива най-вече на системно прехранване на здрав човек, което множи мастните клетки и ги прави с по-голям максимален общ капацитет, т.е. с времето дава възможност на много затлъстелия човек да затлъстява още повече.
Вторият фактор в „затлъстителната памет“ е метаболизмът и по-специално хормоналният баланс. Първо, всички разглеждани хормони, влияещи на мастните клетки, са свързани в хормонални вериги, и когато веднъж равновесието се промени задълго, организмът проявява тенденции да го задържа дългосрочно, или пък при промени да се старае да се стабилизира на „познати нива“.
Как да се справим с огромен брой мастни клетки или как да върнем теглото си в рамки и задълго? Разбира се, има лъч надежда! Той е, че все пак мастните клетки не са безсмъртни клетки. Цикълът им на живот от около 8 години означава, че ако някога сте качили твърде много, но сте свалили килограми и сте задържали теглото десетилетие, имате добри шансове ново затлъстяване да не достигне директно предишните ви максимални обеми.
В заключение отново трябва да кажем, че

когато говорим за клетъчна памет, говорим по-скоро за устойчив, инертен процес, на който самите Вие сте задали границите през предходните години.
Малко статистика: 40 % от затлъстелите деца на 7 години, 70% от тези на възраст то 7 до 12 години и около 80% дебелите тийнеджъри стават дебели възрастни!

Следващия път ще Ви запозная с правилния режим на хранене на Вашето бебе, за да го предпазите от затлъстяване.