Научете децата си да обичат и да се наслаждават на добре приготвената здравословна домашна храна

Както Ви обещах в предния текст, със следващите редове ще се опитам да Ви запозная максимално с грешките, които много родители допускат от незнанието си за тясната връзка на положителните страни на готвенето. Идеята е да отгледаме едно здраво подрастващо поколение, което да расте щастливо, безгрижно и здраво.
На първо време за всички нас е ясно, че по-добро от кърменето няма. Едно бебе колкото е кърмено по-дълго, толкова по-здраво расте, а тази връзка с майката е особено важна за неговото бъдещо психическо и физическо развитие. Едва ли е нужно да го обяснявам защо в подробности, смятам че всички сте на това мнение:)
Захранването на бебето е строго индивидуално, защото всяко бебе е отделна личност и това би било редно да се съобрази изцяло с неговото физическо, психическо и емоционално развитие. Някои бебоци са по-активни, рано им никнат зъбчета , рано започват да се обръщат, да ходят и да говорят, докато при други нещата малко по-бавно – не бързат за никъде. Важно е да се съобразим с тези качества на бебоците, а не да ги вкарваме в рамки и задължителното захранване след 6-ия месец.
Също така е важно всички майки да знаят, че пюрето от магазина (на която и да е марка) не може да замени домашно приготвеното пюре. Всеки може да свари картоф, морков и всякакви разновидности на зеленчуците или месото, да намачка или пасира и така да даде на бебето всички възможни витамини и минерали, нужни за здравословното му израстване. Важно е да се спазват количеството и броя хранения на ден, защото с прехранване стомахчето му се разширява и така то свиква да приема повече храна от необходимата за възрастта му. Да, много родители се радват и някак си са спокойни, когато бебето си е изяло всичко, но иска допълнително или търси да яде още и още.
Запомнете – това не е нито в негов плюс, нито във Ваш.
По този начин Вие съвсем съзнателно го тласкате към една проблемен тийн възраст, а след това в доживотно борещ се с килограмите и болестите човек. Не забравяйте, че това е наша отговорност. Храненето при децата се възпитава именно от семейната среда.
Хранете детето си бавно и по възможност да не е пред телевизора или таблета, а то механично да отваря уста и да гълта.
Научете го да изследва храната, да я обича и да се наслаждава на добрата домашно приготвена храна. Когато порасне достатъчно, можете заедно да приготвяте храната и така детето да се чувства още по-отговорно към нея и с още по-голямо удволствие да приготвя и украсява своето ядене. По този начин детето Ви няма да остане без уважение и усещане към храната.
А колко от Вас са се замисляли, че има тясна връзка между храната и заболяванията? Колко от Вас знаят, че дете болно от аутизъм например трябва да е на специален хранителен режим ? Да, аутизмът е свързан с психическото състояние на детето, но то може също да бъде контролирано от храната, която му даваме. Много други заболявания, дори елементарните настинки и вирусите, от които толкова се притесняваме и които довеждат до доста усложнения . Може би това ще е следващата ни тема, ако искате да я обсъдим:)
Обичайте децата си , обичайте ги и със храната, която им предоставяте и начина, по който ги възпитавате за това, което имат в чинията си, как им е поднесена, как е украсена … Обичайте ги, като им предоставяте правото на избор, който Вие сте му помогнали да направи!