Не унивайте, времето за карантина може да бъде и забавление!

Само дни ни делят от обявяването на извънредното положение в страната, с което се въведоха ограничителни мерки за избягване на контакти, струпване на хора и затворени барчета и ресторанти, а вече и забрана за посещения на паркове, градинки и площадки – спортни и детски.

Оставането вкъщи обаче неминуемо може доведе до изнервяне и напрягане на отношенията в домашна обстановка, особено в домове където се събират няколко поколения, предупреждават психолози.
Според експертното им мнение е твърде възможно да има увеличение на случаите на домашно насилие.

За да не стигаме до емоционални и физически сблъсъци в семейството точно сега е моментът да правим онези неща, за които все не ни остава време и мечтаем да правим, когато сме свободни и не сме на работа.

Основно почистване на дома

Кога, ако не точно в тези дни, да направим пролетното почистване на домовете си? Така или иначе в ситуация на изолация и зараза дезинфекцията на дома е задължителна. А и едно освежаване на дома е чудесен начин и да се поразкършим малко, все едно сме били на фитнес.

Спорт

И тъй като и фитнесите са затворени, защо сега да се отказваме от хубавите си навици, а за някои е прекрасен момент да си създадат нови и да започнат да спортуват, нали така? Отделете си удобно място за спорт и правете упражнения по ваш вкус и стил, или следвайте инструкциите на специалисти и видеа от мрежата.

Мастър шеф

Сега е моментът да създавате кулинарни шедьоври и да експериментирате онези рецепти, които досега още не сте имали смелостта да пробвате да сготвите. Не е нужно да имате най-скъпите продукти или да харчите безразсъдно, за да уталожите кулинарните си страсти. Предизвикателството тук е дори с подръчни материали да направите вкусни гозби за цялото семейство. Това би било и весела игра заедно с децата.

Време е да се разкрасим, момичета!

Слагайте краставиците на очите! Направете си маски за лице, сами се лакирайте, направете си педикюр, а любимият може да ви направи масаж, както и вие на него. И вкъщи трябва да бъдем красиви и бляскави. Сменяйте и тоалетите, дори по няколко пъти, защо пък не?

Хобита, хобита, хобита
Като отложим риболова и лова, у дома можем да правим толкова много неща – да рисуваме, да изработваме бижута, даже и да разместим мебелите. Шийте, бродирайте, плетете, придобийте нови умения, учете чужди езици.

Семейни игри

Времето прекарано вкъщи е много подходящо за истинско сплотяване на семейството с общи занимания. Играйте настолни игри, учете взаимно нови неща и много си говорете. Може би има неща, които в забързаното ежедневие пропускаме да си кажем.

Слушайте музика, гледайте филми, четете книги, пренаредете гардеробите и най-важното – обичайте се!