Защо тя отива при друг, когато си има всичко вкъщи?

Бодливка получи писмо до рубриката си „Лековити трънчета“ от своята читателка П.М.(по разбираеми причини няма да назовем истинското име на читателката ни).
Съмненията, които са я обзели и съветът който търси, за да разбере себе си и подобно поведение, правят чест за смелостта й.
Животът на П.М. уж върви в нормалното русло, но основното нещо, което я тревожи е защо отива при друг, когато си има всичко вкъщи?
Същото се случва и с мъже, ако трябва да сме съвсем откровени.
Не само за тях самите, но и за околния свят на пръв поглед нещата са ненормални – всичко да ти е наред видимо вкъщи, няма побои, няма скандали, финансите са в нормата – издръжката е налице, защо тогава единият от двамата търси нещо навън?
Просто курвалък, биха казали някои. Донякъде може да са прави, ако нещата са от това естество. Ако нещата обаче са от друго, а именно липса на нещо вкъщи, която празнина търсиш да запълниш навън, курвалъкът се изпарява тутакси.
Ще разкажа една история с мой познат, който и преди много години, и към днешна дата си остава видимо щастливо женен. Всъщност то не е само видимо, те наистина са щастливи, много пътуват заедно и още държат един на друг. За него знам със сигурност, за нея има подозрения, че по време на брака си са имали и други връзки.
Неговата теория да кръшка на жена си, или да има паралелно друга връзка (може да се кажe и така), е цитирам по памет: „Представи си, че много обичаш да гледаш футбол, но жена ти не обича. Какво правиш тогава? Отиваш при някого, който също като теб обича да гледа футбол.“
Дали този начин на мислене ще допадне на всички, или е достъпно разбираем, не носим отговорност за разсъжденията на някои съвременни мъдреци.
Но посланието е повече от ясно – човек търси навън това, което не намира вкъщи.
От дистанцията на времето вече мисля, че това нещо като без изневери е абсолютно невъзможно в която и да било връзка. Може единият от двамата да е изключението, но другия е кръшнал поне веднъж.
Ако има такива, които никога не са, моля да ме извинят. Винаги има издънки на правата вяра. Това последното, разбира се, беше шега.
Така че, милиони семейства си стоят здраво не само пред обществото, но и пред себе си, в семейния уют и разбирателство, с някоя и друга забежка, която почти сигурно е, че няма да превърнат в нова и дълготрайна връзка, още по-малко пък брак. Вярно, че има и такива, но те не влизат в представителната извадка.
Така че без драми. А който не издържа семейния уют и повече му се кръшка, отколкото стои мирно, да си събира багажа и да си живее така, както му харесва, без да натоварва другия.
Животът е твърде кратък, затова е добре де гледаме по-философски на нещата и да сме щастливи.

Photo by Yoann Boyer on Unsplash