Как, по колко и с какво да храним детето от 1 до 3 години – вижте седмичното ни меню!

След 1,5 г. на детето то започва да се храни с така наречената „обща храна“. Тя се различава от преходната по големината на частичките храна в нея и по консистенцията й. На тази възраст децата могат да се хранят с по-гъста храна, частичките в която са с размер от 0,5 до 1 см. Не е необходимо непременно месото да е смляно, достатъчно е да се нареже на парченца с посочения размер.
Естествено, това е възможно, ако до 1,5 г. детето вече е приемало преходна храна. При консумация на сурови плодове и зеленчуци е необходимо те само да бъдат почистени от костилки и семки и нарязани. Тази промяна в консистенцията на храната се основава на наличието вече и на кътни зъби, което прави възможно дъвченето, функционално възможно и е индивидуално при всяко дете.
Режимът на хранене остава непроменен – четирикратно хранене на 4-часови интервали. Разликата е във вида на предлагания асортимент храни. Количеството на храната за едно хранене следва да бъде от 350 – 400 мл. На 3 години момчетата имат средно тегло 15 кг и ръст 94 см, а момичетата – 13,5 кг и 93 см.
С навършването на годинка детето преминава към обща храна. А пред вас изникват въпросите: дали е време за млечна кухня и нуждаеш ли се изобщо от нея?
Млечната кухня е за предпочитане по няколко причини: тя предлага възможност на майките, които по някаква причина не могат да осигурят специално приготвяне на храната за детето в домашни условия. Освен това храната в тези кухни се подлага на строг контрол, приготвя се от професионалисти, а менюто се съставя с помощта на диетолози (със стремеж да се избягват повторенията и да се осигури максимално балансирано хранене). Менюто се съобразява и със сезона (през зимата е по-калорично, а през пролетта и лятото се дава по-лека храна).
Някои съвременни детски кухни предлагат и опции за доставка до дома, както и поръчка онлайн. Недостатък са високото заплащане (най-вече при частните).
Когато готвим у дома…
Ако мама е решила да приготвя храната на бебчо сама, (което ние горещо препоръчваме- б.а.), е важно да знае последователността на прибавяне на всеки продукт към яденето. Например кога да сложи даден зеленчук, както и степента на сваряването им ( изисква се знания и четиво, както и подходяща литература).
* За да не изчезват витамините и минералите, приготвяйте храната със захлупен капак и не преварявай прекалено.
* Храната не трябва да е нито много твърда, нито много мека. Така ще постигнете максимално извличане на полезните вещества в хранителните продукти.
* Важно е и съхранението. Най-добре е да използвате пресни продукти, а ако са размразявани веднъж, никога не бива да ги замразявате повторно.
* И разбира се, трябва да се стремите да използвате възможно най-качествените продукти, които спазват европейските стандарти за качество.
* При приготвянето на храната не използвайте запръжки.
* Добавяйте сол и захар в минимално количество.
* Бобът и лещата предварително изварявайте двукратно, но не лишавайте детето от тях.
* Застройките с яйца варете минимум 15 минути на водна баня.
Така максимално ще се доближите до начина на приготвяне на храната в детската кухня.
Стандартното меню в млечните кухни
То включва повечето от основните хранителни продукти: мляко, млечни продукти, риба, месо, яйца, варива, зеленчуци. Пресни плодове и зеленчуци обаче е необходимо да предлагате на малчугана си допълнително. Среднодневните потребности за деца от 1 до 3 г. са съответно около 250 г пресни плодове и около 200 г пресни зеленчуци.
Препоръки за пълноценно хранене
До навършването на годинка и половина пасирайте или намачквайте с вилица по-едрите парченца месо и зеленчук, а варивата с по-груби ципи прекарвай през цедка , в зависимост от зъбките в устата на бебока . Постепенно детето трябва да премине към обща храна с по-едри частици, за да развие и дъвкателния си апарат. Към менюто от млечната кухня предлагайте допълнително:
– прясно и кисело мляко (хубаво е да си го приготвите сами в къщи);
– млечни продукти (масло, сирене, извара и др.ако детето има поносимост към тях);
– хляб, тестени закуски, зърнени храни за закуска (отново приготвени от вас с щипка любов);
– пресни плодове и зеленчуци до достигане на дневната норма за възрастта (по възможност от градината на баба);
– плодови сокове, компоти (приготвени и дарени от баба);
– допълнителни храни и напитки, богати на захар, мед (над 1 г., при неалергични деца).
Нужно е да знаете…
При записване в млечната кухня (частна или държавна), се изисква медицинска бележка от педиатъра, че малкото е готово да премине на такъв тип хранене, както и дали има алергии към белтъка на млякото, морковите или нещо друго. Някои частни кухни предлагат и храна за деца с такива алергии . Например – готвят без мляко и млечни продукти. Супите са без застройка, а мусаката – без заливка; млечните десерти се заместват от кисели и компоти и т. н.
Примерно меню
Понеделник
1. Супа от спанак с фиде – не застройвайте.
2. Пиле с ориз – предварите лно препенете пилето.
3. Крем праскова – домашни праскови и домашно мляко , не слагайте захар.
Вторник
1. Супа от заешко – препенете месото на зайчето.
2. Картофи със сирене на фурна – хубаво е да са домашни картофи и домашно сирене.
3. Мляко с грис – домашно мляко.
Сряда
1. Кремсупа от карфиол – от градината на баба или Вашата.
2. Руло „Стефани“- използвайте домашни или селски яйца.
3. Крем карамел – домашни или селски яйца и мляко.
Четвъртък
1. Супа от патешко – патенце от полянката на село.
2. Овчарски гювеч – всичко от полянката на село.
3. Бисквитена торта – можете да изпечете бисквити.
Петък
1. Супа по градинарски – всичко от баба и нейната градинка.
2. Риба със зеленчуци – рибка от дядо и мрежата му.
3. Кисел от нектар – от лятото в градината на комшията или плодовете на бабите от пазарите.
Събота
1. Супа от пиле – онова на двора …
2. Яхния от грах – за която помагах на мама да го събере.
3. Крем ванилия – от плодовете които не изядох на обяд.
Да е сладко на Вашите любими мъничета!