Пазете се от тихите луди. Те мога да Ви убият най-хладнокървно, след като са Ви почерпили с пай.

Помните ли градския луд от детството си? Оня, който винаги бе много шумен, ръкомахаше, караше се на висок глас невидими врагове, заплашваше или танцуваше в центъра на града? Като дете Ви плашеше, докато не разбрахте, че не е опасен за никого, освен за себе си.
Помните ли Ханибал Лектър? Той не вика, неръкомаха, и не пъди бръмбари от главата си. Той е интелигентен, изискан и …перфиден убиец.
Ако примерът с Ханибал не Ви харесва, понеже е литературен герой, макар създаден по прототип на истински убиец, който все още тъне в мрачен английски затвор – Робърт Модсли, мога да Ви припомня скромния и тих съветски учител Андрей Романович Чикатило, разстрелян заради доказани 52 убийства, придружени с канибализъм.
Световната история е пълна с кръвожадни спомени за убийци, зад чиито действия винаги има железен и строго личен мотив, който в повечето случаи остава дълбоко неразбран и неуважен от обществото.
Но няма да навлизаме в дебрите на подсъзнанието на убийците. Там винаги има една твърде лична и обикновено невидима за околния свят причина, която е отворила клапата на безпристрастното убиване на други хора.
Последните двайсетина години в България, сме свидетели на много брутални и не чак толкова брутални убийства на млади момичета, на семейства, на нападения, изнасилвания, грабежи, придружени с насилие.
Най-честата причина и видим мотив за тези изпълнения са болезнената ревност, ниския праг на чувствителност и социопатията.
Внимавайте кого допускате до себе си. Опознавайте, анализирайте, разсъждавайте.
Има малки признаци, които дори само леко да са Ви притеснили и са Ви създали усещането, че тук нещо не е наред, бягайте! Не стойте в компания с хора, които постоянно Ви следват, преследват, сближават се с Вас и вманиачено търсят всяка секунда, за да са близо до Вас. Тук нямаме предвид любовта и търсенето на постоянна близост с любимия, но за да не се окаже точно любимият – врагът.
Първичните се познават по-лесно, докато зад желязната маска и огромен интелект на жестокия и извратен луд ум се стига трудно и обикновено е твърде късно за реакции. Тези хора са най-изобретателните когато става дума за тяхното желание да Ви накажат или поправят, или притежават, според тяхната скала за справедливост.
Търсете и дружете с нормални, доколкото може да бъдат наречени така хора, защото във всеки от нас има известна доза лудост. Лудостта, която ни подтиква да скачаме в локвите, да се смеем шумно и да скандализираме заспалите пенсионери по улиците.
Лудостта отвъд нормата, склонността към психо и физическо насилие, манипулацията, енергийната принуда, могат да бъдат усетени, видени и избегнати. Интелигентите луди привличат като магнит, но последствията от общуването с тях може да бъде фатално.