От опит: 10 компромиса, които не трябва да правим във връзката си!

По-старите винаги са казвали (и продължават да упорстват), че компромисите поддържат във времето една връзка или брак.
Не може да игнорираме обаче факта, че навремето браковете бяха почти задължително продължителни и основно изтъкани от компромиси, защото разводът беше публично заклеймен, разтрогнатите съпрузи сочени от обществото като парясници, а децата им, къде със съжаление, къде с укор, наричани „деца на разведени родители“. Тази диагноза бе доживотна присъда за всички дамгосани от развода – родители и наследници.
Това, разбира се не е обобщение и краен образ на соц семейството, тъй като имаше и такива двойки, здраво сплотени от обич, единомислие, които съвсем не насила оставаха женени докато смъртта ги раздели. Не бяха и малцинство.
Разводите приключваха с краткото обобщение „несходство в характерите“.
Винаги е стоял въпросът как така несходство, след като преди това вече са се решили да се женят? Хем са се познали, че са един на друг, а после някакво си непреодолимо несходство ги разделя. Чудна работа.
Изборът
Влюбването обикновено няма разумно и логично обяснение нито за замесените в него, още по-малко за страничните наблюдатели. Иначе е доста умилително, ако махнем разните обществени предразсъдъци по отношение на възраст, пол и заньятие.
Ако всички сигнали, които започват да дразнят в другия в една връзка, бъдат пренебрегнати, има опасност да се стигне до термина, който употребих по-рано: „несходство в характерите“. За да предотвратим бъдещите разправии, караници, дори побоищата, това как да угодим на децата, на родата, на адвокати, преди фаталната (а понякога летална) крачка, мислете!!!
Кои са сигналите за бързо и безотказно бягство?
Обикновено след първоначалното окопитване , лека полека, малко дискомфортно, започва да става ясно, че другият не е толкова бляскав, колкото е било първоначално, категорично има кусури, които не съвпадат с принципите и разбиранията ни, но продължаваме да стоим.
Защото очакваме тя/той да се промени, защото мога да го променя, защото на мен не може да се случи нещата да не вървят, защото понякога трябва време, защото…Твърде много защото пред слепотата, по-скоро пред самозаблудата.
Въпреки това, продължаваме да стоим във връзката, съпроводена с караници, мърморене, тропане, изискване другия да се промени, да поправи това или онова в себе си, (ама ти не беше такъв, какво се случи?!). На фона на това, част от нас започват да търсят вината в себе. Болезнената автокритика при някои води до още по-съсипващи и неуспешни връзки в бъдеще, защото ни забива в зациклянето “явно на мен ми има нещо, затова не ми се получават връзките“.
За да не събирате парченцата на разбитото си сърце, никога не правете компромиси с тези неща:
1. Не игнорирайте и не пренебрегвайте никой сигнал за лабилност, суицидни залитания и склонност към агресия.
2. Не се радвайте на прекомерната ревност. Тя таи в себе си в бъдеще много повече болка и нараняване (психическо и физическо), отколкото самодоволство в началото е донесла.
3. На едно интелектуално ниво ли сте? Баба ми навремето казваше: „От какъвто вратник излезеш, в такъв трябва да влезеш“. Поуката освен чисто материален, има и ментален характер – трябва да сте на едно ниво, особено емоционално и интелектуално!
4. Какво е миналото на половинката Ви? Ако там има неща, което тотално се разминава с Вашето мислене и поведение, не се занимавайте! Един престой в затвора например, е чудесен щрих кой стои срещу Вас. Дори и за шофиране в пияно състояние. Хората не се променят. Животът постоянно ни дава доказателства за това, просто отворете очи и съзнание.
5. Курвалъкът и за двата пола, също не се лекува. Ако не сте готови да живеете с тази „китна“ черта на Вашата половинка, просто не се захващайте.
6. Дрогата да я споменавам ли? Ако не сте фен на „щастливите треви“, хапчета, игли и т.н., нямате място там, освен ако нямате мисията на Юлия Вревская, майка Тереза или психолог, каузата е пердута.
7. Липсата на амбиции, прикрита зад големи приказки и големи мечти, които евентуално ще бъдат осъществени някога, но сега не се получават, защото има пречки от близки, финансови, спънки, нарочни подсечки от невидими завистници, са чиста лъжа. Ако обаче и на двамата Ви се мързелува на чужд гръб или сте новите Бони и Клайд, значи сте се намерили.
8. Лъжата. Не си затваряйте очите пред малките лъжи, които някои използват, защото им е в природата. Ако Вие не лъжете другия и не искате и той да го прави, не се примирявайте с лъжите.
9. Трудните моменти, за житейски и лични избори – не е ли на Ваша страна, постоянно Ви упреква, притиска, потиска и подиграва – от това екип няма да излезе. Уважение и разбиране му е майката.
10. И не на последно място – вниманието към Вас. Има ли го изобщо, или само си го намисляте, за да не сте сами?
И все пак, слушайте сърцето и разума си. Успешната връзка е и въпрос на късмет. Без да задълбавате, за да не си отравяте отношенията, имайте едно наум:)

  1. Разведените родители не са врагове, а децата не са техни заложници | Бодливка

    юни 6, 2017 at 5:04 pm

    […] има си неща, по които да си познаеш човека и да не правиш компромиси с това-онова, за да не останеш мома или ерген, защото цялата рода […]

Comments are closed.