Зима ли? Страхотно време за игри на децата и още повече здраве

Много често напоследък чувам въпроси от майки, които се колебаят дали да извеждат бебетата си навън в студенето време.
Да, факт е че много от родителите самите те се страхуват от студа. Признавам си, че и за мен не е любим, но пък наложителен за отглеждането на здраво и силно дете.

Според повечето от нас студът е равнозначен на настинки, хрема, болести, безсънни нощи и температури. Да не забравяме обаче, че в студа е истината за справяне с микробите и вирусите. Защо? Защото и те не го обичат!
Макар и кратки, редовните разходки на чист въздух ще помогнат на децата ни да са по-здрави. Според възрастта на детето, то може да се радва по свой специален и винаги интересен начин навън.

Бебетата спокойно може да разхождаме с количка в снега, добре опаковани в топли памучни дрешки и чувалче. Тогава ще се уверите колко много обичат да спят (за разлика от дългите безсънни нощи за Вас). Когато навън има мъгла, избягвайте да извеждате бебока. Тя е неприятна дори за нас големите, а и понякога се дължи и на мръсен въздух, не е само природно явление.

Когато бебето поотрасне и започне да ходи само из снега, тогава настъпва и истинската игра. Тя ще им донесе много нови емоции, радост и щастие. Ще открият как се правят снежни топки, снежни ангели, любимият снежен човек с морковчето заделено от супата, ще научат как снежинките се топят на езичето.

Можете да си припомните удоволствието от спускането с шейни от собственото ви детство, но вече придружени от децата Ви. Татковците особено много се радват на тези разходки, сами стават като деца и много се забавляват.

Кънките също са хубаво зимно забавление в града (където има ледена пързалка, разбира се). Вие ще сте доволни, че сте им дали това изживяване, с обич и радост в сърцето ще гледате зачервените им бузки.
А това, което трябва да предвидите вие като родители, е подходяща непромокаема екипировка и ръкавички. Вече има почти навсякъде и термо бельо за различните възрасти. Един час пързаляне е достатъчен, за да спи детето Ви здрав следобеден сън, а Вие да посвършите нещо в домакинството.

В опитите си да предпазим децата си от всичко, им забраняваме много от забавните неща, които самите ние сме правили като малки.

Освен игрите и разходките навън, както всички знаем, храната е горивото, с което нашият организъм работи. Тя е и основен източник на енергия, тя е лекарство и превенция. Хубаво е да разчитате на тази мощна сила на храната, особено когато става дума за здравето на децата ни, а и е доста по-добър вариант за техния все още неукрепнал организъм, отколкото хапчетата и сиропите.
Малко хора обаче знаят, че една от причините децата да са податливи на заболявания, е консумацията на захар (освен фруктовата).

Тя затруднява пълноценното усвояване на минералите, необходими на организма през есента и зимата.
И това не е всичко – захарта пречи на ползотворната работа на белите кръвни телца, които са най-важните войници във войната с инфекциите. Другата причина е глутенът (заедно с казен съдържащите храни) е един от елементите, заради който в организма се образува слуз. Замислете се – ако Вашето дете е хремаво, има ли нужда от вещества, които да усилят течащото носле? Затова, ако е болно, просто му давайте по-малко хляб и млечни продукти.
Не забравяйте да балансирате храненето на детето!
Важно е да приема много прясно изцедени сокчета, топли бульончета, супички и чайчета, плодове и зеленчуци на пара или сурови и ядките са важни(ако не е алергично).

И ще имаме здрави деца със зачервени бузки в добавка с една чудна зимна приказка. От нас зависи;)