Супер мама е супер шеф готвач – какво да сложим в кутията за храна за училище

Винаги съм твърдяла, че е много важно за растежа и здравето на Вашето дете правилното хранене, добрият сън и добрата почивка. Да поговорим за децата от 1 до 4 клас, когато те са най-уязвими и лесно се поддават на различни изкушения.

Затова е добре да отделите малко време и да приготвите детето си за училище, но заедно с него. Нека бъде част от подготовката на раницата, дрешките и, разбира се, храната за училище. Училището започна, затова решихме да Ви предоставим няколко съвета за здравословна и вкусна закуска и обяд за училище, която да сложите в любима кутия на своя малък наследник!

1. Сложете любим плод
Най-добър вариант за кратките почивки между часовете са плодовете. Задължително поне 1-2 плода трябва да добавите към закуската. Бананът е богат на въглехидрати и със сигурност ще допринесе за допълнителна енергия на Вашето дете. Ябълката, знаете, засища и подсилва имунитета. Може да направите и плодови шишчета с грозде, ако разполагате с повече време. Това, което е важно да измиете плодовете преди да ги поставите в кутийката, защото често децата в училищната глъч напълно изключват, че трябва да ги измият и директно ги консумират.

2. Зеленчуци, може и поднесени като солети
За да набавите необходимите за организма на Вашето дете витамини, задължително добавете към закуската зеленчуци – краставици, домати (чери доматките са идеални), морков. Може да ги добавите в сандвича, а ако имате време да си поиграете малко – направите зеленчукови шишчета, като режете зеленчуците на кубчета и ги нанизвате на дървено шишче. Друга идея е да нарежете морковите и краставиците като солети. На децата им е много, много интересно и забавно да ги хапват така.

3. Яйчице без личице
Не е лоша идея да слагате в кутията за хранене и по едно твърдо сварено яйце. Яйцата са най-добрата закуска за децата, за да бъдат сити за повече време и са балансирана храна откъм хранителни качества. Яйцата са сред малкото храни, които може да класифицираме като супер храни, заради полезните си свойства, не са тежки, а засищат достатъчно. Едно яйце съдържа всичко необходимо за клетките в човешкия организъм – витамини, фолат, фосфор, селен, калции и цинк.

4. Сандвичи и бургери с личица или без, но любима храна
Децата най-много се радват на вкусните сандвичи. Пригответе сандвич с пълнозърнест хляб, защото съдържа множество витамини, желязо и калий. Най-добрият вариант е Вие да сте го приготвили сами. Ако искате да е по-здравословен сандвичът, не слагайте колбаси, наблегнете на зеленчуците и някакво месо, специално за деца без глутен и соя. Желанието Ви и голямото въображение, могат да превърнат сандвичите в много забавни вкусотии за детето Ви. Внимавайте все пак с оформянето, заради плънката, знаете децата не винаги са съобразителни, когато се хранят.

5. Палачинка, храна неустоима
Палачинките не са това, което бяха! Можете да ги направите достатъчно полезни и хранителни, с каквато плънка предпочита детето Ви. Може да добавите сирене и кашкавал, да направите солена палачинка или сладка по негов избор. Внимавайте със захарта – не бива да прекалявате. Тя влияе на теглото, потиска имунитета и прави децата хиперактивни.

6. Ядките – още една „супер храна”
Ядките са един добър заместител на снаксовете и чипсовете. Орехите и лешниците – укрепват мускулите и ободряват организма. Фъстъците подсилват паметта, а това е важно за един ученик. Суровите ядки са винаги добра идея, ако Вашето дете ги обича. Можете да ги предложите и като дип или хумус върху препечена филийка.

7. А шоколада не само го миришем…
Няма как едно дете да изкара съвсем без шоколад. Отваряйки кутийката с храна, гарантирам Ви усмивката на детското личице, когато види в нея 2 – 3 блокчета шоколад. Ако все пак предпочитате да избегнете шоколада, добавете към закуската бисквитки, които сте приготвили събота или неделя, домашен кекс или вкусни сурови бонбони.
Това са основни неща, които е желателно да включите в кутийката за училище на Вашето дете. Всяка майка иска най-доброто за детето си, но и личният избор е много важен. Нека да има възможността да си купува някакви дребни неща от училище, но това да не е основната му храна.

Първо и най-важно правило – погрижете се менюто му да е разнообразно и да има атрактивен вид. Поиграйте си с оформлението, бъдете актуални спрямо интересите на мъничето си, като превърнете един обикновен обяд в приказна картина.
И за финал, колкото и с досада да Ви гледат децата, докато им изнасяте поредната лекция за правилно и здравословно хранене, бъдете сигурни, че по някоя дума винаги остава в главата им. Много от учениците до 4-ти клас се хранят по грешен начин, защото им липсва познанието кое е правилно и кое – не или семейната среда е поставила в заблуда детето, което има вроден инстинкт да търси най-доброто за себе си.

Поставете здравословната и закачлива на вид закуска във весела и удобна кутия за храна. Детето Ви ще е добре и правилно нахранено и в чудесно настроение!

Очаквайте рецептата ми за вкусни и полезни пълнозърнести питки за сандвичи, бургери и още нещо! А също и новата игра на Бодливка с награди във Фейсбук!