Децата ни боледуват от …неправилно хранене

Ето няколко от причините, поради които боледуват децата ни:
– Недостатъчно разходки на въздух (дори и през зимата).
– Консумирането на прекалено много сладки храни и напитки (да, дори и така наречените натурални сокове).
– Консумирането на твърде много тестени храни.
– Недоспиване, неспокоен сън.
– Недостатъчно консумиране на пресни плодове и зеленчуци.
– Стрес и безпокойство (децата Ви усещат, когато сте нервни и нещо при Вас не е наред).
– Липса на закалителни процедури.
Защитните сили на организма са сложна система и се влияят от множество фактори. Знаете ли, че алергиите са възпалителен процес, който в повечето случаи не се лекува, а се подтиска с лекарсва и уж се оставя да бъде израснат. Не се замисляме, че за да го има, означава, че организмът реагира, защото нещо не е както трябва.

Защо децата ни боледуват ли? Защото ние като родители и като общество (медиците дори няма да ги споменавам), позволяваме това!
Защитната система на организма се бори с тях, но не смогва да се справи и с нови инфекции. Например децата до 2 години имат нужда от 40–50% мазнини в дневното си меню, докато при възрастните този процент е 20–25%. Начинът, по който децата усвояват храната, е различен, както и симптомите, които тя може да предизвика у тях. Ушните канали при децата са плоски. Ако един възрастен яде слузообразуващи храни, каквито са всички млечни продукти, синусите му може да се възпалят, но възрастните знаят как да си издухат и прочистят носа. Докато ако едно дете прекали със слузообразуващи храни и получи подобно възпаление, то може да не успее да си издуха добре носа и дразнещата слуз ще премине в плоския ушен канал, предизвиквайки запушване и възпаление. Най-често причината за често повтарящите се ушни инфекции при децата е честата консумация на млечни продукти.
Деца, които не са правилно захранени и са им въведени храни-алергени твърде рано, са изложени на риск. За да намалите риска от развитие на хранителните алергии, винаги бъдете внимателни със захранването, не въвеждайте твърде рано определени храни, вслушвайте се в детето, то само ще Ви покаже кога и за каква храна е готово и следвайте препоръките на педиатъра.
За да функционира добре детският мозък, той се нуждае от ИСТИНСКА храна,

а не храна, в която има консерванти: Е-та, оцветители и цялата Менделеева таблица. Това е и една от причините, поради която децата трудно се концентрират в училище, стават твърде агресивни и хипер активни. На децата с аутизъм много внимателно трябва да им се подбира храната и да те трябва да са на постоянен хранителен режим (не диета!) и автоматично 30% от битката е спечелена.
Истината обаче е, че ние сме това, което ядем, а децата се учат на хранителните си навици от нас, възрастните. Ние сме тези, които трябва да сме им за пример. Ние сме тези, които трябва да им покажем, че храната и физическата активност трябва да са част от ежедневието ни, колкото и натоварено да е то! Така че – отговорността за тяхното здраве не е ничия друга, а наша, изводите – също.